Egyéb,  Novella

A hagyomány, az hagyomány

Manci néni a cigivel égetett foltokat vizsgálja a jobb időket látott liftben, s apró ujjával precízen benyomja a hatos gombot. Alkoholos filccel teleírt, vörös test megremeg, s lassan felfelé indul, zörögve. Manci néni olvassa a panelszomszédok nyomdafestéket nem tűrő szavait, közben elkalandozik.

Első emelet: “Julista fogyott. Tán beteg. Megkérdezem…ááá.de mégiscsak illetlenség vóna.”

Második emelet: “Milyen jóképű az a fiatalember, aki a negyedikre költözött, meg illedelmes, asszongya, hogy kezitcsókolom.”

Harmadik emelet: “Az a büdös pudli már megint vakogott egész éccaka, hogy a fene vinné el a bőrit neki.”

Negyedik emelet: “Ajj csak érnénk már fel, teljesen szétvágja a kezemet a szatyor, de már nem rakom le, mindjárt ott vagyok.”

Ötödik emelet: “Nem vettem barackot, hogy a fene ott enné meg most mán azér’ se megyek vissza érte a piacra.”

A hatodik emeleten a lift olyan rázkódással torpan meg, hogy Manci néni talpa a másodperc egy töredékéig mintha nem is érintené a padlót. Nem mozdul. Kikerekedett szemmel nézi a kinyíló ajtót, a számozást a panelen. Mindenhol a hatos szám áll, így hát csakugyan a hatodikon jár. Ősz, kendőbe burkolt fejét félrebillentve gondolkozik. Ez a lift mióta eszén tudja nem áll meg a hatodikon.

Amikor beköltözött a Pistával kilencvenkettőbe – a Jóisten nyugosztalja a drága lelkit – akkor sem állt meg. Az ember csak megnyomja a gombot mert úgy illik, aztán vagy az ötödiken, vagy a hetediken áll meg ahonnan nagy nyögések közepette le- vagy felsétál a lakáshoz.

Az ajtó automatikusan visszahúzódik.

A lift áll.

Manci néni is áll.

Egy pillanatig úgy tűnik, mintha az ajtó felé akarna nyúlni óvatosan, nehogy eltűnjön a látomás, de aztán visszahúzza ráncos kezét.

Végül határozottan megnyomja a hetedik emelet gombját. Hiszen az mégsem járja hogy húsz évet csak úgy sutba vágjon. A hagyomány, az hagyomány.

Köszönöm, hogy olvastál!
Kapusi-Farmosi DóraHa tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon, vagy Instagramon, de felveheted velem a kapcsolatot e-mailben is, a következő címen: info@csakegypercre.hu.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.