Irodalom,  Novella

Séta a Holdon

– A Sas leszállt, ismétlem, a Sas leszállt.

– Vettük az adást! Kezdjétek meg a kiszállást! -hangzott Houston parancsa röviden.

Kikapcsolta a rádióját, s egy pillanatig visszatartotta a lélegzetét. Edwinre nézett, akinek hatalmas vigyor terült el az arcán, s öklét megrázta a mennyezet felé. Pokoli boldogok voltak. Megcsinálták. Tudta, hogy minden szavuk  emberek millióihoz fog eljutni pár óra késleltetéssel. A Földön feszült figyelemmel az egész világ nyomon követi az első Holdra szállást. Megszédült a gondolattól, majd egy nagy sóhajtás kíséretében kicsatolta biztonsági övét, s megkezdték a készülődést az első Holdra szálláshoz az emberiség történetében.

Az ajtó sziszegve kinyílt, és lassan ereszkedni kezdett a létrán. Fokról fokra lépett, óvatosan, nem sietve. Nem kis munkájába telt elérni a létra alját, hiszen az űrruhájában nem volt egyszerű a legkisebb mozgást sem elvégezni. A legalsó fokon megtorpant, egyetlen mozdulatra volt attól, hogy első emberként a Holdra tegye a lábát. Abszurd gondolatok futkároztak a fejében. Melyik lábbal lépjen le? Integessen? Mi lesz ha hasra esik? Az egész világ a szemtanúja lesz, ha most elbaltáz valamit. Végül megemberelte magát, s egy jól megtervezett mozdulattal, puhán talajt fogott. Lassan körbehordozta a tekintetét a felszínen, majd kikerekedett szemmel egy legkevésbé sem odaillő dolgot kezdett bámulni.

Neil Armstrong megszédült, s közel állt az ájuláshoz. Bekapcsolta a kommunikációt a hajóval.

– Aldrin, nem tudom, hogy is mondjam, de ..szóval…itt van egy rózsa. Egy búra alatt.Tőlem körülbelül egy méterre.

A süket csend volt a válasz.

Edwin Aldrin azonnal vizsgálni kezdte társa életjeleit, a szkafander oxigén tartalmát, és anomáliák után kutatott a Neil állapotát monitorozó eszközökön. Nem talált semmit. Majd értetlenül kapcsolt adásra a rádióján.

– Neil. Hallassz, Neil?

– Hallak.

– A életjeleid kielégítőek, az oxigén szint megfelelő a ruhában. Ismételd a jelentést!

 -Itt van egy kurva rózsa a lábam előtt. Egy búrában. Itt járt a rohadt kisherceg.

Tanácstalan csönd volt a válasz. Valójában csupán alig pár másodpercig tartott, de sokszorosának tűnt.

– Tüntesd el! Nem látszódhat a felvételeken. Újravesszük az első lépést! Felveszem a kapcsolatot Houstonnal, te meg az Istenért, találj ki valamit, mert az, hogy itt van egy kurva rózsa egy búrában, nem hiszem hogy jól fog hangozni a tévében.

Két órával később emberek milliói voltak tanúi, amint Neil Armstrong először lépett a Hold felszínére. A bal lábával, mindenféle zökkenő nélkül. Örökre az emberek tudatába égett, az akkor elhangzott mondat:

– Kis lépés ez egy embernek, de hatalmas ugrás az emberiségnek!

Jegyzet:
Valójában a Holdra szállást az egész világon élőben közvetítették. Hazánkban az MTV vette át az Eurovízió adását, és adta egyenesben a késő este zajló leszállást. A szokatlan időpont ellenére mintegy 800 000 készüléken – azaz hozzávetőleg 2 milliónyian – követték az adást Magyarországon.
Ténylegesen elhangzott a “Sas leszállt” mondata a Holdra szállás során, ugyanis a a Holdra szálló egység neve Eagle, azaz Sas volt.

forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Apollo%E2%80%9311

Köszönöm, hogy olvastál!
Kapusi-Farmosi Dóra


Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon, vagy Instagramon, de felveheted velem a kapcsolatot e-mailben is, a következő címen: info@csakegypercre.hu.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.